در کوهستان آب را به شکل های گوناگون می توان یافت: چشمه ها- رودهای جاری- برکه ها- برف ها و... در دسترس هستند اگرچه پاک و سالم بودن آب شرط بسیار ضروری در انتخاب آن است ولی وجود عوامل بیماری زا در آب است که خود باعث بروز بیماری ها در کوهنوردی می شود. شرایطی هم پیش می آید که در موقعیت های اظطراری فرایند تصفیه- ضدعفونی کردن هم ضرورت می یابد. مقصود از ضدعفونی کردن آب میکروبهای بیماری زا است. این عمل باعث می شود که از مصرف آب آلوده که مولد بیماری است جلوگیری کرد. در کل ضدعفونی کردن به دو روش جوشاندن-کلرینه کردن انجام می گردد.

در صورت امکان آب های بدست آمده در کوهستان را جوشانده مصرف کنید. حتی چشمه های زلال هم امکان وجود مواد میکروبی را دارد. کلر در سه صورت زیر در بازار موجود است:

1.      گرد سفیدکننده که مخلوطی از هیدروکسید آهک و کلریت است،25% آن کلر فعال است محلول کلر زود از دست می رود لذا مناسب نیست.

2.      هیپوکلریت سدیم محلولی که 5% کلر فعال دارد جهت ضدعفونی آبهای کم از آن استفاده می شود.

3.      هیپوکلریت کلسیم 70%آن کلر فعال است. درجای تاریک نگهداری می شود.

روش کاربردی

با مخلوط کردن حجم معین از محلول که قدرت آن معلوم است با مقدار مشخص آب و افزودن محلول رقیق تر به آب، گندزدایی انجام می گیرد.

جهت ضدعفونی کردن آب توسط قرص های کلر به دستورالعمل آن مراجعه کنید تا از اندازه و طریقه مصرف آن مطلع شوید.

(قرص های کلر را از داروخانه ها تهیه کنید)

بسته بندی مواد غذایی

بسته بندی مواد غذایی در برنامه های کوهنوردی یکی از روشهای نگهداری محسوب می شود. حمل و نگهداری محصول در شرایط نامطلوب و حتی گذشت زمان، مقاومت در برابر رطوبت- گرما- سرما- کپک از جمله نیازهای بسته بندی می باشد. بسته بندی غلط منجر به ضایع شدن تمام زحمات می گردد. در بسته بندی مواد غذایی از مواد مختلف استفاده می شود، از جمله فلزات سخت، قوطی ها، بشکه ها، فلزات انعطاف پذیر، پلاستیک نیمه سخت و سخت.

ویژگی های بسته بندی

نقش و نیازمندیهای بسته بندی مواد غذایی به ترتیب زیر است:

1.      محافظت بهداشتی

2.      محافظت چربی و رطوبت

3.      محافطت از گاز و بو

4.      محافظت از نور

5.      مقاومت در برابر ضربه(کوله و حمل و نقل)

6.      کیفیت مواد غذایی

7.      سهولت باز شدن

8.      ویژگی بسته بندی مجدد

9.      هزینه کم در بسته بندی

در بسته بندی با هدف سالم نگهداشتن مواد بسته بندی اولیه طوری ایجاد می شود که اولاً برای ماده غذایی ضرر و زیان نداشته باشد. دوماً اجسام و وسایل دیگر به ماده غذایی صدمه وارد نکنند.

رعایت رطوبت ماده غذایی-سبک بودن بسته بندی-جلوگیری از ورود هوا به داخل مواد غذایی- جلوگیری از خرد شدن محصول بسته بندی شده- محافظت در مقابل گازهای خارج از بسته- محافظت بهداشتی در ورود میکروبها به داخل مواد غذایی، اینها همواره مسائلی است که کوهنوردان بایستی رعایت کنند.

بهداشت مواد غذایی و فسادپذیری و کنترل آن

کوهنوردان همواره به فکر استفاده از رژیم غذایی پرکالری، کم حجم، با کیفیت می باشند تا بتوانند در حین اجرای برنامه ها با لذت بیشتری انرژی مورد نیاز را کسب کنند. غذای کوهنوردی بایستی با رژیم غذایی همیشگی و عادت او هماهنگی لازم را داشته باشد همیشه به علت طولانی بودن زمان اجرای برنامه های کوهنوردی و در دسترس نبودن امکانات جهت حفظ و نگهداری مواد غذایی این مسئله مهم پیش می آید که چگونه در بهداشت و تغذیه رفتار شود تا قابلیت خوراکی مواد غذایی از بین نرود. هرنوع تغیری در صفات مواد غذایی را از عوامل فساد می نامند. گرما- سرما-ن ور- اکسیژن- رطوبت- خشکی- آنزیمهای طبیعی مواد غذایی- آلودگی های صنعتی- زمان- حشرات- انگلها- جوندگان- باکتریها- کپکها- مخمرها- از عمده علل فساد مواد غذایی هستند. بعضی از عوامل به طور همزمان باعث فساد می شوند.

«طول عمر مفید نگهداری چند محصول غذایی»

غذا

عمر مفید در 20درجه

گوشت- ماهی

1تا2روز

گوشت- ماهی دودی یا نمک زده یا خشک

360روز

میوه

1تا7روز

میوه خشک

360روز

سبزی برگه ای

1تا2روز

سبزی ریشه ای

7تا20روز

حبوبات و غلات

360روز